Oedeemtherapie en Lymfedrainage

Oedeemtherapie en manuele lymfedrainage

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in de aan- en afvoer van het vocht. Het lymfestelsel speelt hierbij een belangrijke rol. Het lymfestelsel zuivert je lichaam en beschermt het lichaam tegen virussen en bacteriën door je immuunsysteem te versterken.

Vormen van oedeem zijn:

  • Aangeboren lymfoedeem
  • Secundair lymfoedeem ( bijvoorbeeld na een operatie, bestraling of chemokuur)
  • Veneus oedeem
  • Traumatisch oedeem (na een ongeval of operatie)
  • Lipoedeem (vochtophoping in vetcellen)

Oefenzaal

Oedeem therapie bestaat uit verschillende behandelcombinaties

Manuele lymfedrainage

Lymfedrainagemassage is een vorm van zachte massage die de beweging van lymfevocht stimuleert. Het oedeem vermindert en gebieden met verhardingen (fibrosegebieden) verzachten. De massage wordt meestal als zeer ontspannen en plezierig ervaren.

Lymfapress

De luchtkamers in de manchetten van de lymfapress worden opgepompt met lucht. Hierdoor ontstaan drukgolven in het lichaam die prettig aanvoelen. Het lymfevocht uit de armen en benen wordt afgevoerd.                             

Compressietherapie

Door zwachtelen of elastische kousen wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.

Oefentherapie en ademhalingsoefeningen

Een belangrijke component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe verplaatst. Ook de ademhaling beïnvloedt de lymfe afvoer.

Behandeling van littekens

Door zachte massage technieken, cupping en deep tissue massage verbetert de bewegelijkheid van het litteken.

Lymftaping

Door het plakken van elastische medical tape op de huid wordt de huid gelift. De lymfevaten gaan open staan waardoor het vocht sneller afgevoerd wordt. De tape is elastisch, voelt prettig en u kunt er gewoon mee douchen.

Deep oscillation

Deep oscillation geeft een diepe electrostatische trilling die pijndempend is en oedeemverminderend. De deep oscillation kan gecombineerd worden met manuele lymfedrainage. De behandeling geeft een spierontspannend en ontstekingsremmend effect en wordt meestal als zeer prettig ervaren.

Endermologie LPG

Deze behandeling lift en rolt de huid, de onderhuid en het onderhuids bindweefsel. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, stimulering van de afvoer van vocht en vetcellen en voor verzachting van littekenweefsel. Vetophopingen nemen hierdoor af en de huid krijgt zijn elasticiteit weer terug.

Fascietechnieken en tissue release technieken

Manuele technieken worden toegepast volgens de technieken van Willie Fourie. Deze technieken werken op dieper gelegen bindweefsellagen waardoor beweging in het gewricht toeneemt. 

Adviezen en leefregels

Afname van stress, een gezonde leefstijl, voeding, het voorkomen van ontstekingen, een intacte huid, hormonale invloeden, een goed lichaamsgewicht en bepaalde medicatie kunnen het ontstaan van oedeem verminderen. De oedeemtherapeut kan u hierin adviseren.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Lees Verder

Hoe ontstaat kanker?

Kanker is een ingewikkelde ziekte. Een goedaardige tumor heeft een gecontroleerde celgroei en er zit een soort capsule om de…

Lees verder
Wat zijn de gevolgen van wondroos?

Bij wondroos ziet huid ziet er glanzend rood en dik uit, wordt pijnlijk en voelt warm aan. Er kunnen blaren…

Lees verder
Wat is wondroos?

Wondroos, ook wel erysipelas, belroos of cellulitis (niet te verwarren met de sinaasappelhuid cellulite) genoemd, is een ontsteking van de…

Lees verder
Bijwerkingen van bestraling of een operatie van borstkanker

Na een operatie of bestraling is er een kans dat er bijwerkingen ontstaan. De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen een paar…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak