Oedeemtherapie en Lymfedrainage

Oedeemtherapie en manuele lymfedrainage

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in de aan- en afvoer van het vocht. Het lymfestelsel speelt hierbij een belangrijke rol. Het lymfestelsel zuivert je lichaam en beschermt het lichaam tegen virussen en bacteriën door je immuunsysteem te versterken.

Vormen van oedeem zijn:

  • Aangeboren lymfoedeem
  • Secundair lymfoedeem ( bijvoorbeeld na een operatie, bestraling of chemokuur)
  • Veneus oedeem
  • Traumatisch oedeem (na een ongeval of operatie)
  • Lipoedeem (vochtophoping in vetcellen)

Boek

Lees meer...

Oedeem therapie bestaat uit verschillende behandelcombinaties

Manuele lymfedrainage
Lymfedrainagemassage is een vorm van zachte massage die de beweging van lymfevocht stimuleert. Het oedeem vermindert en gebieden met verhardingen (fibrosegebieden) verzachten. De massage wordt meestal als zeer ontspannen en plezierig ervaren.

Lymfapress
De luchtkamers in de manchetten van de lymfapress worden opgepompt met lucht. Hierdoor ontstaan drukgolven in het lichaam die prettig aanvoelen. Het lymfevocht uit de armen en benen wordt afgevoerd.

Compressietherapie
Door zwachtelen of elastische kousen wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.

Oefentherapie en ademhalingsoefeningen
Een belangrijke component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe verplaatst. Ook de ademhaling beïnvloedt de lymfe afvoer.

Behandeling van littekens
Door zachte massage technieken, cupping en deep tissue massage verbetert de bewegelijkheid van het litteken.

Lymftaping
Door het plakken van elastische medical tape op de huid wordt de huid gelift. De lymfevaten gaan open staan waardoor het vocht sneller afgevoerd wordt. De tape is elastisch, voelt prettig en u kunt er gewoon mee douchen.

Deep oscillation
Deep oscillation geeft een diepe electrostatische trilling die pijndempend is en oedeemverminderend. De deep oscillation kan gecombineerd worden met manuele lymfedrainage. De behandeling geeft een spierontspannend en ontstekingsremmend effect en wordt meestal als zeer prettig ervaren.

Endermologie LPG
Deze behandeling lift en rolt de huid, de onderhuid en het onderhuids bindweefsel. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, stimulering van de afvoer van vocht en vetcellen en voor verzachting van littekenweefsel. Vetophopingen nemen hierdoor af en de huid krijgt zijn elasticiteit weer terug.

Fascietechnieken en tissue release technieken
Manuele technieken worden toegepast volgens de technieken van Willie Fourie. Deze technieken werken op dieper gelegen bindweefsellagen waardoor beweging in het gewricht toeneemt. 

Adviezen en leefregels
Afname van stress, een gezonde leefstijl, voeding, het voorkomen van ontstekingen, een intacte huid, hormonale invloeden, een goed lichaamsgewicht en bepaalde medicatie kunnen het ontstaan van oedeem verminderen. De oedeemtherapeut kan u hierin adviseren.

Lees Verder

Hoe werkt Cupping ?

Cupping is een zuigtechniek waarbij er gebruik gemaakt wordt van cups die vacuüm worden gezogen op je huid. De huid…

Lees verder
Gezondheidseffecten van de Bellicon

De bellicon is een kleine medische trampoline die op verschillende gebieden de gezondheid kan helpen verbeteren.

Lees verder
Deep Oscillation

Deep Oscillation is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van een elektrostatisch veld in het weefsel. De elektrostatische impulsen zorgen…

Lees verder
Amputatie- en prothese training

De veelvoorkomende oorzaken van beenamputaties zijn vaatlijden (95%), trauma (4%) en maligniteit, aangeboren etc (overige 1%). De meest voorkomende amputaties…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak