Wat zijn de gevolgen van wondroos?

Welke gevolgen kan wondroos hebben?

Leestijd: 5 minuten

Gevolgen van wondroos

Bij wondroos ziet huid ziet er glanzend rood en dik uit, wordt pijnlijk en voelt warm aan. Er kunnen blaren ontstaan en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn. Iemand met wondroos voelt zich ziek en kan koorts hebben. Ook hebben ze koude rillingen en geven ze soms over. Wondroos wordt meestal voorafgegaan met vermoeidheid en het gevoel van ongemak. Mensen die wondroos al eerder hebben gehad kunnen het voelen aankomen. Wondroos kan ervoor zorgen dat de lymfevaten beschadigd kunnen raken. Hierdoor kan er lymfoedeem ontstaan of het bestaande oedeem kan verergerd worden. Hierom is het belangrijk om infectie zo veel mogelijk te voorkomen. Dit is mogelijk door wondjes zo veel mogelijk te vermijden om het binnendringen van bacteriën te verminderen. Wondroos kan ook voorkomen bij jonge kinderen. Bij jonge kinderen komt wondroos vooral voor in het gezicht. Hierbij kan de bacterie afkomstig zijn uit de oren. Meestal heeft het kind maar aan één kant van het gezicht wondroos en vaak ook aan diezelfde kant een oorontsteking.

Hoe behandel je wondroos?

Wondroos moet behandeld worden met antibiotica. Bij erg gezwollen benen kan zwachtelen helpen om de wondroos sneller te laten herstellen. Sommige mensen worden zo ziek dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Dit is vooral om te zorgen dat de koorts niet te erg wordt. Of een ziekenhuisopname noodzakelijk is hangt af van de ernst van de wondroos, bestaande ziektes en de leeftijd. Een ziekenhuisopname komt bij wondroos nauwelijks voor. Hierna is compressietherapie nodig en eventueel lymfedrainage. Een elastische kous kan ervoor zorgen dat de zwelling niet weer terugkomt. Als het oedeem niet meer terugkomt zonder het dragen van een elastische kous, dan is het dragen van een elastische kous niet meer noodzakelijk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën in de huid kunnen binnendringen. Zorg voor een goede hygiëne, dit kan onder andere door antibacteriële zeep te gebruiken. Daarnaast is de huidverzorging belangrijk. Probeer de droge huid goed in te vetten om scheuren te voorkomen. Ook is het belangrijk om de huid goed af te drogen na het douchen om schimmelinfecties te voorkomen.

Is wondroos besmettelijk?

Wondroos is besmettelijk, maar wel in een zekere zin. De bacterie die wondroos veroorzaakt, zorgt er niet bij iedereen voor dat er wondroos ontstaat. De bacterie wordt pas schadelijk als je er zelf gevoelig voor bent of als de weerstand minder is. Daarnaast is de ene bacterie besmettelijker dan de ander. Wondroos is dus besmettelijk, maar lang niet in alle gevallen.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.    

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (5 september 2019)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak