Deep Oscillation

Deep Oscillation

Leestijd: 5 minuten

Wat is Deep Oscillation

Deep Oscillation is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van een elektrostatisch veld in het weefsel. De elektrostatische impulsen zorgen voor trillingen en door deze trillingen wordt stilstaand weefsel in beweging gebracht. Deze trillingen zijn effectief en kunnen tot een diepte van 8 cm komen in onder andere; huid, bindweefsel, onderhuids vet, spieren, bloedvaten en lymfevaten. De therapeutische werking komt van binnenuit waardoor er met weinig druk gewerkt kan worden, hierdoor is de behandeling niet huidbelastend en volkomen pijnloos.

De cellen in ons lichaam sterven af als ze niet bewegen. Deep Oscillation zorgt ervoor dat de cellen terug worden gebracht in de natuurlijke trilling, hierdoor herstelt de cel sneller. Omdat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke trillingen, herkent het lichaam deze en wordt de trilling geabsorbeerd en niet afgestoten. Ook chronische aandoeningen kunnen met deze methode behandeld worden.

Uitvoering

Met Deep Oscillation kan je op twee manieren werken. De eerste manier is om door de fysiotherapeut met de handschoen een normale oedeem manuele lymfedrainage uit te laten voeren. De tweede manier is om zelf met een hand applicator te werken. Door Deep Oscillation en lymfedrainage te combineren, gaat de werkzaamheid van de behandeling omhoog.

Deep Oscillation kan niet overal voor gebruikt worden. Er is een aantal groepen mensen waarvoor Deep Oscillation niet geschikt is;

  • Mensen met pacemakers
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met een hartaandoening
  • Mensen die overgevoelig zijn voor elektrostatische velden
  • Mensen met een besmettelijke huidziekte
  • Mensen met wondroos

Effecten Deep Oscillation

Er zijn resultaten gevonden van Deep Oscillation in wondheling, acute trauma’s en oedeem- en pijnreductie. Lymfedrainage in combinatie met Deep Oscillation is effectief bij oedeemvermindering, pijnreductie, bevordering van wondgenezing, detoxificatie en bevordering van de huid.

Deep Oscillation wordt vaak gebruikt bij sportblessures, lymfoedeem, lipoedeem, wonden, triggerpoints, brandletsel, post-operatieve nazorg en spier- en gewrichtspijn. Bij lymfoedeem bevordert Deep Oscillation de afvoer van lymfevloeistof en afvalstoffen. Hierdoor wordt het oedeem (vochtophoping) aanzienlijk verminderd. Deep Oscillation kan er ook voor zorgen dat het natuurlijke genezingsproces wordt versneld, hierdoor wordt de pijn ook gereduceerd. Ook werkt de behandeling spierontspannend, wordt het metabolisme geoptimaliseerd en herstelt de zenuwfunctie.

Verschillende trillingsfrequenties

Er kan met verschillende trillingsfrequenties gewerkt worden. Een hoge frequentie (120- 250 Hz) kan worden ingezet voor pijndemping en bij lipoedeem patiënten kan deze frequentie tot verlichting zorgen. Bij een middenfrequentie (40- 120 Hz) heeft de behandeling een pompend effect en een schuddend gevoel in de weefsels. Deze frequentie kan worden gebruikt bij verklevingen. Een lage frequentie (10 – 40 Hz) heeft een pompend effect en geeft een diep gevoel in de huid. Deze frequentie wordt vaak ingezet in combinatie met lymfedrainage. Dit heeft voordelen voor vastzittende spieren en voor de stuwing in de lymfevaten.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Deep Oscillation

 

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (4 juni 2019)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak