De cirkel van Oedeem

De cirkel van Oedeem

Leestijd: 3 minuten

Ons lichaam is een ingewikkeld en complex systeem. Cellen, weefsel en organen werken samen en kleine fouten kunnen leiden tot grote gevolgen.  Hiernaast werken ook de bloedvaten en lymfevaten nauw met elkaar samen.

cirkel_van_oedeem.jpg

De weg naar de cel 

Opname in de darm

Via de voeding krijgen we voedingsstoffen binnen die in de cellen van de darm opgenomen kunnen worden. De darmcellen maken soms een paar aanpassingen aan de voedingsstoffen. Hierna worden de voedingsstoffen afgegeven aan de bloedbaan. Sommige vet-oplosbare stoffen worden voordat ze in de bloedbaan terecht komen via de lymfevaten vervoerd. In de bloedvaten zit bloedplasma met daarin de opgeloste voedingsstoffen. Het bloedplasma neemt de voedingsstoffen mee naar de cellen die ze nodig hebben.

Drukverschil

Doordat er in de bloedvaten een hogere druk is dan tussen de cellen en weefsels, ontstaat er een drukverschil. Hierdoor wordt het bloedplasma met de daarin opgeloste stoffen uit de bloedvaten geperst. Nu de vloeistof tussen de weefsels zit en niet meer in de bloedvaten heet het weefselvloeistof.  De cellen kunnen de voedingsstoffen opnemen uit het weefselvloeistof of afvalstoffen afgeven aan de vloeistof.

Afvoer van afvalstoffen

Lymfevaten

De bloedvaten zijn de aanvoer van de voedingsstoffen en vloeistof aan de cellen. Er moet dus ook een afvoer zijn anders blijft het vocht zich ophopen. De afvoer van afvalstoffen en vloeistof wordt gedaan door de lymfevaten. De lymfevaten zorgen ervoor dat het overtollige weefselvloeistof met de afvalstoffen weer opgenomen wordt en afgevoerd richting de lymfeknopen.

Lymfevloeistof

Zodra het weefselvloeistof opgenomen wordt door de lymfevaten, heet het lymfevloeistof. De lymfeknopen filteren de vloeistof. Hierdoor worden de gifstoffen en indringers uit de vloeistof gehaald. De lymfevaten monden weer uit in de bloedvaten en dit bloed is weer klaar om voedingsstoffen op te nemen.

Oorzaak Oedeem

Deze cirkel herhaalt zich continu. Bij mensen met oedeem is deze cirkel verstoord bij de lymfevaten. Het kan zijn dat de lymfevaten niet meer goed weken of dat de aanvoer aan vloeistof groot is.

Vochtophoping

Als de lymfevaten niet meer goed werken, nemen de lymfevaten minder weefselvloeistof op. Het gevolg hiervan is dat de aanvoer aan weefselvloeistof groot blijft en de afvoer van weefselvloeistof is verminderd. Dit betekent dat er zich vocht gaat ophopen rondom de cellen en weefsels. Als de aanvoer van vloeistof te groot wordt, kunnen de lymfevaten het volume niet meer wegpompen en krijg je hetzelfde effect. Bij beide gevallen krijg je vochtophoping, ook wel oedeem.

Oorzaken oedeem

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben zoals; nierziekten, voeding (bijvoorbeeld ondervoeding of een teveel aan zout), hartfalen, beschadigde bloedvaten, leveraandoeningen en een amputatie. Meer weten over de behandelmethodes bij oedeem?

Samenvatting

In de onderstaande afbeelding is schematische weergegeven hoe de voedingsstoffen naar de cellen vervoerd worden en hoe de vloeistof circuleert. De voedingsstoffen worden opgenomen in de darm, aan het bloed in de bloedbaan afgegeven, met weefselvloeistof naar de cellen vervoerd en gebruikt in de cellen. De overige weefselvloeistof wordt opgevangen door de lymfevaten, gefilterd door de lymfeknopen en vervoerd naar de bloedvaten.

Oedeem cirkel

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (20 mei 2019)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak