Overtollig zout kan zorgen voor Oedeem

Zorgt overtallig zout voor oedeem?

Leestijd: 3 minuten

Wat doet zout in ons lichaam?

Functie van water

Water heeft belangrijke functies in ons lichaam.  Een van deze functies is het in standhouden van de concentraties van mineralen in ons lichaam. Zout bestaat uit de mineralen Natrium en Chloride en voor dit verhaal is het mineraal Natrium belangrijk.

Gelijke concentraties

Het lichaam probeert altijd de concentratie van de mineralen binnen de cel gelijk te houden aan de concentratie buiten de cel. Hierbij speelt water een grote rol. Het is namelijk zo dat de concentratie bepaald wordt door de hoeveelheid water en de deeltjes in dit water.

Ik zal dit proberen uit te leggen aan de hand van volleybal. We willen dat er aan de ene kant van het volleybalveld evenveel spelers staan als aan de andere kant van het volleybalveld. Zo blijft het spel eerlijk om te spelen. Maar stel dat we de ene kant van het volleybalveld meer spelers neer zouden zetten, dan zou het oneerlijk zijn om aan die kant van het veld dezelfde hoeveelheid spelers te laten staan. Om het spel weer eerlijk te maken, kunnen we de kant van het veld waar meer spelers staan groter maken. Nu is de indeling van de spelers verdeeld naar ratio van de grootte van het volleybalveld. De spelers zijn nu eerlijk verdeeld over de velden en we kunnen nu weer verder spelen. Het lichaam doet precies hetzelfde alleen is het veld in dit geval water en zijn de spelers in dit geval de geladen deeltjes.

Zout

Te veel zout consumeren en oedeem

Overtollig_zout_kan_zorgen_voor_oedeem.jpg

Consumeren van te veel zout

Stel dat we veel zout gaan consumeren, dan komen er meer deeltjes buiten de cellen terecht. Wat ons lichaam gaat doen om dit te compenseren is meer water naar buiten de cel pompen. De concentratie van de deeltjes opgelost in het water buiten de cel is weer gelijk aan de concentratie binnen de cel. We hebben nu alleen wel een probleem. Er gaat zich nu namelijk vocht ophopen tussen de cellen en dit noemen we oedeem.

Hoe veel zout mag ik innemen?

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de zoutinname laag te houden. Het is aanbevolen om minder dan 5 gram zout per dag in te nemen, terwijl de gemiddelde mens op 10 gram zout per dag zit.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Lianne Hoogeveen (27 maart 2019)

Lees Verder

Recept: Bloemkoolcurry met kikkererwten

Een gezonde voeding is erg belangrijk en kan invloed hebben op de gezondheid! Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen willen wij…

Lees verder
Het effect van dehydratatie op sportprestaties

Een optimale hydratatie draagt bij aan de gezondheid en het prestatievermogen van sporters. Om een optimale hydratatie te behouden is…

Lees verder
Het effect van duursporten op je immuunsysteem

Voor duursporters is het erg belangrijk om het immuunsysteem gezond te houden om infecties en ziektes te vermijden. Toch heeft…

Lees verder
Verminder je de kans op dementie door te sporten?

Het aantal mensen met dementie groeit in Nederland. Een risicofactor voor dementie is te weinig beweging.

Lees verder
Copy link
Powered by Social Snap
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak