Overtollig zout kan zorgen voor Oedeem

Zorgt overtallig zout voor oedeem?

Leestijd: 3 minuten

Wat doet zout in ons lichaam?

Functie van water

Water heeft belangrijke functies in ons lichaam.  Een van deze functies is het in standhouden van de concentraties van mineralen in ons lichaam. Zout bestaat uit de mineralen Natrium en Chloride en voor dit verhaal is het mineraal Natrium belangrijk.

Gelijke concentraties

Het lichaam probeert altijd de concentratie van de mineralen binnen de cel gelijk te houden aan de concentratie buiten de cel. Hierbij speelt water een grote rol. Het is namelijk zo dat de concentratie bepaald wordt door de hoeveelheid water en de deeltjes in dit water.

Ik zal dit proberen uit te leggen aan de hand van volleybal. We willen dat er aan de ene kant van het volleybalveld evenveel spelers staan als aan de andere kant van het volleybalveld. Zo blijft het spel eerlijk om te spelen. Maar stel dat we de ene kant van het volleybalveld meer spelers neer zouden zetten, dan zou het oneerlijk zijn om aan die kant van het veld dezelfde hoeveelheid spelers te laten staan. Om het spel weer eerlijk te maken, kunnen we de kant van het veld waar meer spelers staan groter maken. Nu is de indeling van de spelers verdeeld naar ratio van de grootte van het volleybalveld. De spelers zijn nu eerlijk verdeeld over de velden en we kunnen nu weer verder spelen. Het lichaam doet precies hetzelfde alleen is het veld in dit geval water en zijn de spelers in dit geval de geladen deeltjes.

Zout

Te veel zout consumeren en oedeem

Overtollig_zout_kan_zorgen_voor_oedeem.jpg

Consumeren van te veel zout

Stel dat we veel zout gaan consumeren, dan komen er meer deeltjes buiten de cellen terecht. Wat ons lichaam gaat doen om dit te compenseren is meer water naar buiten de cel pompen. De concentratie van de deeltjes opgelost in het water buiten de cel is weer gelijk aan de concentratie binnen de cel. We hebben nu alleen wel een probleem. Er gaat zich nu namelijk vocht ophopen tussen de cellen en dit noemen we oedeem.

Hoe veel zout mag ik innemen?

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de zoutinname laag te houden. Het is aanbevolen om minder dan 5 gram zout per dag in te nemen, terwijl de gemiddelde mens op 10 gram zout per dag zit.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Lianne Hoogeveen (27 maart 2019)

Lees Verder

Nieuw bij de entree van OFJ: een mooie gele verkeerszuil

Enige tijd geleden heeft Roelof Thijs een praatpaal met functionerend bel erin geplaatst. Om de set compleet te maken heeft…

Lees verder
Kerstkaarten actie 2020

Ook dit jaar willen wij bij OFJ kerstkaarten schrijven voor eenzame ouderen zodat zij zich een beetje minder alleen voelen…

Lees verder
10 tips om gezonder te leven

Gezond leven willen we natuurlijk allemaal. Dit is echter niet altijd even makkelijk. We hebben voor jullie 10 tips op…

Lees verder
Corona Update: Mondkapjes

We zijn blij nog steeds open te mogen blijven. De therapeuten blijven mondkapjes dragen en de voorzorgsmaatregelen treffen in de…

Lees verder
Copy link
Powered by Social Snap
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak