10 tips om gezonder te leven

Gezond leven: 10 tips!

Leestijd: 5 minuten

Gezond leven willen we natuurlijk allemaal. Dit is echter niet altijd even makkelijk. We hebben voor jullie 10 tips op een rijtje gezet om de gezonde lifestyle makkelijker te behalen. Welke tip ga jij als eerste opvolgen? 

Gewoontes aan- en afleren

Je bepaalde gedragingen die aangeleerd zijn. Gedrag kan automatisch zijn, oftewel onbewust. Om gedrag te veranderen, zowel gedragingen aanleren of afleren, heb je tijd nodig. Volgens Lally et al. (2010) kan het 18 tot 254 dagen duren voordat gedrag aangeleerd is. Dit betekent dat het aantal dagen om een gewoonte aan te leren erg kan verschillen tussen personen (Lally et al., 2010). Het is dus belangrijk om even door te zetten bij het wijzigen van een gewoonte. 

10 tips om gezonder te leven

Tip 1: Drink meer water

Water drinken is belangrijk voor het vochtbalans. Het lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Water is dus een erg belangrijk element in ons lichaam. Uitdroging kan onder andere zorgen voor een verslechterde hersenfunctie (Voedingscentrum, n.d.). 

Tip 2: Beweeg genoeg

Beweging is goed voor het lichaam en vooral voor de spieren. Elke dag zou je licht intensief moeten bewegen, zoals wandelen. Hiernaast zou je ook dagelijks matig intensief moeten bewegen, zoals fietsen. Als laatste zou je minstens een keer in de week intensief moeten bewegen, zoals fitnessen (Gezond Leven, n.d.).

Tip 3: Zorg voor voldoende slaap 

Slaap is erg belangrijk voor de gezondheid. Volgens de Hersenstichting (n.d.) is een goede nachtrust essentieel voor gezonde hersenen. De gemiddelde Nederlander slaap 7:12 uur op een dag. Hoe veel uren je zou moeten slapen verschilt per persoon en per leeftijd. De meeste volwassenen zouden tussen de 7 en 9 uur slaap nodig hebben (Hersenstichting, n.d.).

Tip 4: Drink minder frisdrank

Het drinken van frisdranken (met veel suiker) kan zorgen voor een verslechterde mondgezondheid, maar ook voor een verslechterde algemene gezondheid (Tahmassebi et al., 2020). Probeer hierom de frisdrank consumptie te verlagen. In plaats van frisdrank kun je kiezen voor bijvoorbeeld water of thee. 

10_tips_om_gezonder_te_leven

Gewoontes_aanleren

Tip 5: Eet langzaam 

Meerdere studies tonen aan dat snel eten kan leiden tot overgewicht. Als je snel eet worden er minder verzadigingshormonen afgegeven door het lichaam (Gezondheidsnet, 2018). Probeer langzamer te eten waardoor het minder lang duurt tot het lichaam verzadigd is. 

Tip 6: Eet veel groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten veel vitamines, mineralen en vezels die belangrijk zijn in onze voeding. Daarnaast bevatten groenten en fruit weinig calorieën, maar zijn ze wel verzadigend. Probeer dagelijks 4 porties groenten en fruit binnen te krijgen. 

Tip 7: Eet regelmatig en in kleine porties

Door een paar kleine maaltijden te nemen verspreid over de dag krijg je minder snel een honger gevoel. Het ontbijt overslaan zorg er meestal voor dat je een groter honger gevoel krijgt en sneller een ongezonde snack pakt. Probeer daarom bij een hongergevoel bijvoorbeeld een stuk fruit te eten. 

Tip 8: Sta ieder uur even op

Langdurig zitten is nadelig voor de gezondheid. Je kan er een onder andere een stijve rug van krijgen. Probeer daarom elk uur even te gaan lopen. Elke stap hierbij telt. Zorg er voor dat het de gewoonte wordt om elk uur even op te staan om bijvoorbeeld een kopje thee te pakken of naar het toilet te lopen. 

Tip 9: Verminder de zout inname

Een te hoge zoutinname brengt nadelen met zich mee. Een van deze nadelen kan een te hoge bloeddruk of verhoogde kans op hart- en vaatziekten zijn. Het meeste zout komt uit voedsel wat we dagelijks eten. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten een hoog gehalte aan zout en deze zou je dan ook beter in de schappen kunnen lagen liggen. 

Tip 10: Geniet!

And last but not least: Geniet! Het is natuurlijk erg belangrijk om lichamelijk gezond te zijn, maar genieten is ook belangrijk. Door meer van het leven te genieten, voel je je al snel een stuk beter! 

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Referenties

Gezondheidsnet. (8 januari 2018). Snel eten leidt tot meer eten. Retrieved Oktober 5, 2020, from https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/snel-eten-leidt-tot-meer-eten

Gezond Leven. (n.d.). Bewegingsdriehoek. Retrieved Oktober 5, 2020, from https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdriehoek

Hersenstichting. (n.d.). Slaap en je hersenen. Hersenstichting. Retrieved Oktober 5, 2020, from https://www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij/voorlichting/gezonde-hersenen/slaap/

Lally, P., van Jaarsveld, C. H. M., Potts, H. W. W., & Wardle, J. (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology, 40(6), 998–1009. https://doi.org/10.1002/ejsp.674

Tahmassebi JF, BaniHani A. Impact of soft drinks to health and economy: a critical review. Eur Arch Paediatr Dent. 2020 Feb;21(1):109-117. doi: 10.1007/s40368-019-00458-0. Epub 2019 Jun 8. PMID: 31177478.

Voedingscentrum. (n.d.). Vocht en drinken. Retrieved Oktober 5, 2020, from https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vocht.aspx

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (6 oktober 2020)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak