Waarom is het belangrijk om genoeg water te drinken?

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Leestijd: 3 minuten

De afgelopen dagen is het natuurlijk erg warm geweest in Nederland. Op zulke dagen is het erg belangrijk om genoeg te blijven drinken. Waarom is het belangrijk om genoeg te drinken? En hoeveel water zou je op een dag moeten drinken?

Vochtbalans

Water drinken is belangrijk om de vochtbalans op peil te houden. Hiermee zorg je dat je niet uitgedroogd raakt. Uitdroging kan vervelende gevolgen hebben. Uit een onderzoek van Pross N. (2017) is gebleken dat een milde uitdroging veel invloed heeft op iemands stemming. Hiernaast kan ook de prestatie aangetast worden door uitdroging. Bij oudere mensen wordt de cognitie eerder aangetast als zij uitgedroogd zijn (Pross, 2017).

Genoeg water drinken is belangrijk voor een goede hersenfunctie. Zoals hierboven al genoemd kan bij uitdroging je stemming veranderen, je prestatie kan verminderen en de cognitie kan verminderen. Hiernaast kan je concentratie aangetast worden of kan je je vermoeid voelen. De hersencellen zijn erg gevoelig voor uitdroging. Dit is de reden waarom je verward kan raken bij uitdroging (Voedingscentrum, n.d.-b).

Vochtgebruik

Het lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Dit percentage is voor vrouwen iets onder de 60% en voor mannen iets boven de 60%. Vocht wordt gebruikt om de urineproductie op gang te houden. Hiermee worden afvalstoffen uit het lichaam gefilterd (Voedingscentrum, n.d.-b).

Water_drinken

Hoeveel water zou ik op een dag moeten drinken?

Hoeveelheid water

Volgens het Voedingscentrum is het aangeraden om als volwassenen elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat het het gezondst is om af te wisselen tussen water, koffie en thee (zonder suiker). Je vochtbalans kan je op peil houden door genoeg te drinken, maar ook door te eten. In etenswaren zit namelijk ook vocht, denk bijvoorbeeld aan sla of een komkommer (Voedingscentrum, n.d.-a).

Genoeg_water_drinken

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Verschillende factoren

Hoeveel water je precies binnen zou moeten krijgen hangt af van bijvoorbeeld je leeftijd en inspanning. Je hebt meer water nodig als:

  • je zwanger bent
  • je veel alcohol drinkt
  • het erg warm is
  • je intensief sport
  • je ziek bent
  • je veel zout binnen krijgt
  • je borstvoeding geeft (Voedingscentrum, n.d.-b).

Over het algemeen kan je lichaam de vochtbalans erg goed regelen. Als je te weinig vocht hebt krijg je een dorstgevoel of scheidt je lichaam minder urine uit. Als je te veel vocht hebt krijg je minder snel een dorstgevoel en scheidt je lichaam meer urine uit.

Bronnen

Pross, N. (2017). Effects of Dehydration on Brain Functioning: A Life-Span Perspective. Annals of Nutrition & Metabolism, 70 suppl(1), 30–36. https://doi.org/https://doi.org/10.1159/000463060

Voedingscentrum. (n.d.-a). Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag? Retrieved August 27, 2020, from https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-water-vocht-moet-ik-per-dag-drinken.aspx

Voedingscentrum. (n.d.-b). Vocht en drinken. Retrieved August 27, 2020, from https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vocht.aspx

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (27 augustus 2020)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak