Leidt snel eten tot overgewicht?

Leidt snel eten tot overgewicht?

Leestijd: 3 minuten

Het is in meerdere studies onderzocht of snel eten leidt tot overgewicht. Als je gaat eten duurt het even voordat er verzadigingshormonen afgegeven worden. Deze hormonen worden onder andere afgegeven door de voedingsmiddelen in de mond verblijven.

Als je snel eet worden er minder verzadigingshormonen afgegeven door het lichaam en kan je dus in principe meer eten tot je vol zit. Omgekeerd, als je langzamer eet duurt het minder lang tot je verzadigd bent en hoef je dus minder te eten. De zogenaamde ’20-minuten regel’ is een regel die het overeten zou moeten voorkomen. Volgens het Gezondheidsnet duurt het 20 minuten voordat de maag verzadigingssignalen naar de hersenen stuurt. Als je dus snel eet, heeft de maag nog geen tijd gehad om verzadigingshormonen af te geven aan de hersenen.

Als je gaat eten duurt het even voordat er verzadigingshormonen afgegeven worden. Naast dat de maag zorgt voor hormoonafgifte, zorgt ook de mond voor hormoonafgifte. Hormonen worden onder andere afgegeven door de voedingsmiddelen in de mond verblijven. Als je snel eet, dan is de verblijftijd van de voedingsmiddelen in de mond korter dan als je langzaam zou eten. De korte verblijftijd zorgt voor een verminderde afgifte van verzadigingshormonen in vergelijking tot langzaam eten.

Hoe verder voedingsmiddelen bewerkt zijn, hoe sneller de eetsnelheid wordt. Neem bijvoorbeeld appelsap, appelmoes en appels. Door appelsap te drinken kan je in een korte periode meer kcal binnen krijgen dan in dezelfde periode als je appelmoes eet. Hetzelfde geldt voor als je appelmoes eet en appels. Anders verwoord: in 1 longdrink glas met appelsap zitten ongeveer 2 appels. Je kan je voorstellen dat je het glas appelsap veel sneller op hebt dan de 2 appels. Ook ben je na een glas appelsap minder verzadigd dan na de 2 appels.   

De 20-minuten regel

Er is gebleken dat de eetsnelheid invloed heeft op de energie-inname. Het is per persoon natuurlijk verschillend hoe lang het lichaam erover doet om hormonen af te geven. Het is dus niet per definitie zo dat het 20 minuten duurt voordat de maag begint met de hormoonafgifte.

Het is dus bekend dat snel eten kan zorgen voor een hogere voedselinname. Door langzamer te eten kan je sneller verzadigd zijn en wordt de voedselinname lager.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Snel eten

Bronnen

Gezondheidsnet. (8 januari 2018). Snel eten leidt tot meer eten. Geraadpleegd op 15 januari 2020 van https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/snel-eten-leidt-tot-meer-eten

 

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Lianne Hoogeveen (16 januari 2020)

Lees Verder

Recept: Bloemkoolcurry met kikkererwten

Een gezonde voeding is erg belangrijk en kan invloed hebben op de gezondheid! Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen willen wij…

Lees verder
Het effect van dehydratatie op sportprestaties

Een optimale hydratatie draagt bij aan de gezondheid en het prestatievermogen van sporters. Om een optimale hydratatie te behouden is…

Lees verder
Het effect van duursporten op je immuunsysteem

Voor duursporters is het erg belangrijk om het immuunsysteem gezond te houden om infecties en ziektes te vermijden. Toch heeft…

Lees verder
Verminder je de kans op dementie door te sporten?

Het aantal mensen met dementie groeit in Nederland. Een risicofactor voor dementie is te weinig beweging.

Lees verder
Copy link
Powered by Social Snap
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak