Welke invloed heeft voeding op oedeem?

Welke invloed heeft voeding op oedeem?

Leestijd: 3 minuten

Invloed van lichaamsgewicht op oedeem

Bij oedeem draait het allemaal om het evenwicht tussen de lymfeproductie en de lymfeafvoer. Het is erg belangrijk om het lichaamsgewicht in de gaten te houden. Het evenwicht tussen de lymfeproductie en de lymfeafvoer kan namelijk door een te hoog lichaamsgewicht verstoord worden. Ook kan er door een hoog lichaamsgewicht meer vocht geproduceerd worden.

Macronutriënten en oedeem

Het is bijvoorbeeld aangeraden om niet te veel zout te nuttigen (Meer weten over de effecten van zout, bezoek de volgende pagina: Overtollig zout kan zorgen voor oedeem). Bij lipoedeem ligt de focus op vetten. Het is hierbij belangrijk om een balans te vinden tussen producten met vet en producten zonder vet. Weinig tot geen koolhydraten binnen krijgen, kan bijdragen bij het verliezen van vocht. In het begin zal het even duren voordat er verschil te merken is. Het lichaam gaat eerst spier opbouwen (bij een eiwitrijke voeding) waardoor er qua gewicht niet veel verschil is. Hierna gaat het verschil merkbaar zijn. Het lichaam gaat vocht afvoeren.

Het is uit onderzoek gebleken dat overgewicht een risicofactor is voor het ontwikkelen van lymfoedeem. Ook is uit onderzoek gebleken dat een kleine gewichtsvermindering de omtrek van een arm met oedeem kan verkleinen. Bewegen heeft een gunstig effect op het verminderen van het volume van oedeem. Bewegen stimuleert de bloedsomloop.

Gezonde voeding

Groente en fruit

Wat is nou een gezonde voeding? Het is aangeraden om minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit per dag te nemen. Groenten en fruit verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Let erop dat groente niet hetzelfde is als fruit.

Onverzadigde vetten

Hiernaast is het aangeraden om meer onverzadigde vetten binnen te krijgen dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn goed voor de bloedvaten. Probeer dus zo veel mogelijk verzadigde vetten (vooral in snacks en dierlijke producten) te vervangen door onverzadigde vetten (plantaardig vet).

Volkoren producten

Het is aangeraden om genoeg volkoren producten te eten. Vervang witte graanproducten zo veel mogelijk door volkoren graanproducten. Blijf ook zo veel mogelijk hydrateren. In de schijf van vijf staan alleen water, thee en in beperkte mate koffie.

Vlees

Vlees bevat veel verzadigde vetten. Probeer meer plantaardige producten te eten dan dierlijke producten. In dierlijke producten zitten ook goede voedingsstoffen, dus sluit dierlijke producten niet helemaal uit.

Het lijkt nu alsof een snack nooit kan. Dit is niet het geval. Volgens het voedingscentrum is de vuistregel dat er maximaal 5 keer iets kleins buiten de schijf van vijf gegeten mag worden.

schijf van vijf

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Lianne Hoogeveen (17 juli 2019)

Lees Verder

Hoe belangrijk je conditie is voor de effectiviteit van chemotherapie?

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen in Nederland. Bijna 1/3e van alle vrouwen met kanker lijdt aan…

Lees verder
Behandelmogelijkheden na liposuctie of lipolaser

Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen kunt u terecht voor manuele lymfedrainage of cupping na onder andere een behandeling met lipolaser…

Lees verder
Lipoedeem en de behandeling ervan

Lipoedeem (ook wel vetzwelling) is een chronische aandoening waarbij er sprake is van vochtophoping in de vetcellen meestal rondom de…

Lees verder
Recept: Bloemkoolcurry met kikkererwten

Een gezonde voeding is erg belangrijk en kan invloed hebben op de gezondheid! Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen willen wij…

Lees verder
Copy link
Powered by Social Snap
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak