Vaattraining bij etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Wat is claudicatio intermittens (etalagebenen)?

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een aandoening waarbij de slagaders in de benen zijn vernauwd. De oorzaak hiervan is perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Hierdoor wordt er te weinig zuurstof naar de spieren gevoerd. De vernauwing van de slagaders komt door een slagaderverkalking, ook wel artherosclerose. De aderverkalking komt niet door kalk maar door vet. Vetdeeltjes vanuit het bloed kunnen blijven plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Op beschadigde plekken van de bloedvaten ontstaan plaques. De wanden worden dikker en stugger en worden uiteindelijk vernauwd.   Vaattraining bij etalagebenen

Bij etalagebenen wordt vaak een krampachtige pijn of een doof gevoel in het been waargenomen tijdens of na de inspanning. Deze pijn verdwijnt meestal bij rust, terwijl het juist belangrijk is om te blijven bewegen. Het gebrek aan voldoende lichaamsbeweging is een belangrijke risicofactor bij de ontwikkeling van etalagebenen. Omgekeerd is voldoende lichaamsbeweging een belangrijke manier om etalagebenen te voorkomen en te beperken.

Het verkalken van de slagaders hoort bij het ouder worden. Echter zijn er wel factoren die dit verkalken kunnen versnellen. Factoren zijn roken, overgewicht, stress, een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, een ongezonde voeding, lichamelijke inactiviteit, erfelijke aanleg en diabetes mellitus.

Er wordt geschat dat in Nederland ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV. Bij etalagebenen zijn de slagaders in de benen verkalkt, maar andere bloedvaten kunnen ook aangetast zijn. Alle slagaders in het lichaam kunnen getroffen worden.

Looptraining bij claudicatio intermittens

Looptherapie is meestal de eerste keus voor de behandeling van etalagebenen. Met looptraining kan de afstand van pijnvrij lopen vergroot worden. Daarnaast zijn lifestyle aanpassingen ook belangrijk, zoals stoppen met roken, gezonder eten of meer sporten. Bij looptherapie is het de bedoeling dat er regelmatig geoefend wordt met steeds langere afstanden. Met begeleiding van een fysiotherapeut zijn de positieve effecten makkelijker en sneller te behalen. Bij OFJ kunt u terecht voor looptraining. Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen en ondersteunen tijdens de training. Ook kunnen wij advies geven om de lifestyle te verbeteren.

Behandeling bij etalagebenen in de basisverzekering

Over het algemeen is de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering erg beperkt. Voor looptherapie bij etalagebenen geldt een vergoeding van maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. Het benodigde aantal behandelingen wordt per patiënt vastgesteld in overleg met de fysio- of oefentherapeut en eventueel de verwijzer. Wilt u meer lezen over fysiotherapie in de verzekering? Klik dan hier.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Bronnen

Etalagebenen.nl (z.d.). Etalagebenen. Geraadpleegd op https://etalagebenen.nl/nl/etalagebenen

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (28 december 2019)

Lees Verder

Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wat is mijn aanbevolen eiwitinname?

Bronnen van eiwitten zijn: brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé, noten, vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, eieren

Lees verder
Wat is lymfe?

Wat is lymfe? Wat doet lymfe? En waarom is het lymfestelsel zo belangrijk bij oedeem? Lees het allemaal in dit…

Lees verder
Hoe kan sport mijn chemotherapie ondersteunen?

Normaal gesproken groeien de cellen in ons lichaam 'langzaam' en gecontroleerd. De dode cellen worden afgevoerd en nieuwe cellen herstellen…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak