Droog borstelen

Droog borstelen

Leestijd: 4 minuten

Wat is droog borstelen nou eigenlijk? Droog borstelen is de droge huid in een bepaald patroon borstelen met een borstel, handschoen of loofah.

Droog borstelen heeft verschillende voordelen;

  • Stimuleren van het lymfesysteem om de gifstoffen af te voeren
  • Doorbloeding verbeteren
  • Cellulitis verminderen
  • Dode huidcellen verwijderen
  • De huid verstevigen

Droog borstelen stimuleert het lymfestelsel.  Het bloedvatenstelsel in het lichaam wordt aangedreven door het hart. Het lymfestelsel heeft, in tegenstelling tot het bloedvatenstelsel, geen pomp. Om het lymfestelsel goed te laten functioneren heeft het beweging nodig en daar kunt u zelf een handje bij helpen. Een bekende techniek om het lymfestelsel te activeren is massage (ook bekend als lymfedrainage).  Door met de borstel circulerende bewegingen richting de lymfeknopen (bijvoorbeeld in de nek, oksels en liezen) te maken, wordt het lymfestelsel geactiveerd en de gifstoffen afgevoerd.

Het is belangrijk om een goede borstel te hebben. Een borstel, handschoen of loofah van synthetisch materiaal kan te hard zijn, daarom is het aangeraden om een borstel, handschoen of loofah van natuurlijk materiaal te gebruiken.

Droog borstelen

De borstel moet het werk doen en het borstelen mag geen pijn gaan doen, druk daarom niet te hard.

Droog borstelen is niet geschikt voor elk type huid. Vermijd spataderen, open wonden, verbrande of ontstoken huid, huiduitslag en acne. In het begin is het verstandig om voorzichtig te beginnen. Denk aan 2 keer in de week om de huid te laten wennen. Dit kan later opgebouwd worden tot elke dag.

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (6 mei 2019)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak