Hoe werkt Cupping ?

Hoe werkt Cupping ?

Algemene informatie

Cupping is een zuigtechniek waarbij er gebruik gemaakt wordt van cups die vacuüm worden gezogen op je huid. De huid gaat omhoog staan doordat de huid vacuüm wordt gezogen en hierdoor blijft de cup aan de huid plakken. Na het cuppen kunnen er rode vlekken ontstaan op de huid. Deze plekken ontstaan door de hoge druk die cups op de bloedvaten uitoefenen. Net als blauwe plekken verdwijnen deze vlekken na ongeveer een week. Het kan ook iets langer duren als de vlekken donkerder qua kleur zijn. Het is belangrijk om de huid goed warm te houden en veel water te drinken om de afvoer van afvalstoffen te stimuleren.

Klachten

Cupping is geschikt bij verschillende soorten klachten. Een aantal van deze klachten zijn; stress, vermoeidheid, vastzittende spieren, schouder-, rug- en nekklachten, reuma, astma, doorbloedingsstoornissen, migraine, cellulitis of vochtophopingen zoals oedeem (meer lezen over oedeem? Klik hier). Ook kan cupping helpen tegen hoofdpijn en beginnende verkoudheid. Ondanks dat de plekken er niet goed uitzien, is de behandelmethode totaal niet pijnlijk. Cupping wordt vaak als zeer aangenaam beschouwd. Na het cuppen voelen mensen zich vaak energierijker. De energieblokkades worden vrijgemaakt en de energie kan weer stromen.

Cupping maakt vet- en vochtophopingen minder. De doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Ook worden de verklevingen losgemaakt en ook deze afvalstoffen worden afgevoerd. Hierdoor kan cupping helpen tegen bijvoorbeeld oedeem en cellulitis.

Werking

De werking van de cups is zeer krachtig. Verklevingen en spierknopen worden als het ware naar het huidoppervlak gezogen waardoor blokkades worden opgeheven. Door de zuigkracht wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden de afvalstoffen vrijgemaakt en afgevoerd.

Behandelmethode

Er zijn verschillende behandelmethodes mogelijk. Zo is er fixed cupping, moving cupping, dry cupping en wet cupping. Bij fixed cupping wordt de cup op de huid geplaats en blijft de cup op deze plaats staan, bij moving cupping worden de cups over het lichaam verplaatst, bij dry cupping worden de cups op het lichaam geplaatst zonder dat daar bloed bij gebruikt wordt en bij wet cupping worden er sneetjes op de te behandelen plek aangebracht en vervolgens de worden cups geplaatst. De laatste methode gebruiken wij bij OFJ niet.

Het is belangrijk om rustig op te bouwen. Eerst kijken we hoe het lichaam op het cuppen reageert. Bij cuppen wordt er een cup op de huid geplaats en vacuüm gezogen. Er zijn verschillende manieren van cupping. Bij OFJ gebruiken we een combinatie van de dry cupping, de fixed cupping en de moving cupping methode. Hierbij gebruiken we plastic cups. Met de cups kunnen we masseren of we kunnen de cups op de plek laten staan. De volgende behandeling kan pas gedaan worden als de rode vlekken weer weg zijn en maximaal 1 keer in de week. Om klachtvermindering te ervaren is het belangrijk om meerdere behandelingen te ondergaan, bijvoorbeeld 4-5 behandelingen.

Bij OFJ kunt u terecht voor cupping. Bent u benieuwd naar cupping of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Lees meer...

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (17 juni 2019)

Lees Verder

Hoe werkt de spier?

Het lichaam van de mens bevat meer dan 600 spieren. Een spier is een weefsel waarin de cellen kunnen samentrekken…

Lees verder
Curve van herstel

Na het sporten is het belangrijk om goed te herstellen. Te vroeg weer beginnen met sporten kan voor blessures en…

Lees verder
OFJ heeft een nieuwe samenwerkingspartner: Cobi Oostveen

OFJ gaat met Cobi Oostveen samenwerken! Cobi werkt al enkele jaren actief als bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO)

Lees verder
Artikel: De rol van de bedrijfsartsconsulent oncologie.

In dit bericht staat een link naar het artikel 'De rol van de bedrijfsartsconsulent oncologie in samenwerking met O&O-fysiotherapeut' van…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak