Hoe werkt Cupping?

Hoe werkt Cupping?

Leestijd: 3 minuten

Algemene informatie

Cupping is een zuigtechniek waarbij er gebruik gemaakt wordt van cups die vacuüm worden gezogen op je huid. De huid gaat omhoog staan doordat de huid vacuüm wordt gezogen en hierdoor blijft de cup aan de huid plakken. Na het cuppen kunnen er rode vlekken ontstaan op de huid. Deze plekken ontstaan door de hoge druk die cups op de bloedvaten uitoefenen. Net als blauwe plekken verdwijnen deze vlekken na ongeveer een week. Het kan ook iets langer duren als de vlekken donkerder qua kleur zijn. Het is belangrijk om de huid goed warm te houden en veel water te drinken om de afvoer van afvalstoffen te stimuleren.

Waarvoor wordt cupping gebruikt?

Klachten

Cupping is geschikt bij verschillende soorten klachten. Een aantal van deze klachten zijn; stress, vermoeidheid, vastzittende spieren, schouder-, rug- en nekklachten, reuma, astma, doorbloedingsstoornissen, migraine, cellulitis of vochtophopingen zoals oedeem (meer lezen over oedeem?). Ook kan cupping helpen tegen hoofdpijn en beginnende verkoudheid.

Energie

Ondanks dat de plekken er niet goed uitzien, is de behandelmethode totaal niet pijnlijk. Cupping wordt vaak als zeer aangenaam beschouwd. Na het cuppen voelen mensen zich vaak energierijker. De energieblokkades worden vrijgemaakt en de energie kan weer stromen.

Afvalstoffen

Cupping maakt vet- en vochtophopingen minder. De doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Ook worden de verklevingen losgemaakt en ook deze afvalstoffen worden afgevoerd. Hierdoor kan cupping helpen tegen bijvoorbeeld oedeem en cellulitis.

De werking van cupping

De werking van de cups is zeer krachtig. Verklevingen en spierknopen worden als het ware naar het huidoppervlak gezogen waardoor blokkades worden opgeheven. Door de zuigkracht wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden de afvalstoffen vrijgemaakt en afgevoerd.

De behandelmethode

Verschillende methodes

Er zijn verschillende behandelmethodes mogelijk. Zo is er fixed cupping, moving cupping, dry cupping en wet cupping. Bij fixed cupping wordt de cup op de huid geplaats en blijft de cup op deze plaats staan, bij moving cupping worden de cups over het lichaam verplaatst, bij dry cupping worden de cups op het lichaam geplaatst zonder dat daar bloed bij gebruikt wordt en bij wet cupping worden er sneetjes op de te behandelen plek aangebracht en vervolgens de worden cups geplaatst. De laatste methode gebruiken wij bij OFJ niet.

Hoe werkt cupping

Het behandelproces

Het is belangrijk om rustig op te bouwen. Eerst kijken we hoe het lichaam op het cuppen reageert. Bij cuppen wordt er een cup op de huid geplaats en vacuüm gezogen. Er zijn verschillende manieren van cupping. Bij OFJ gebruiken we een combinatie van de dry cupping, de fixed cupping en de moving cupping methode. Hierbij gebruiken we plastic cups. Met de cups kunnen we masseren of we kunnen de cups op de plek laten staan. De volgende behandeling kan pas gedaan worden als de rode vlekken weer weg zijn en maximaal 1 keer in de week. Om klachtvermindering te ervaren is het belangrijk om meerdere behandelingen te ondergaan, bijvoorbeeld 4-5 behandelingen.

Meer informatie?

Bij OFJ kunt u terecht voor cupping. Bent u benieuwd naar cupping of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Lianne Hoogeveen (17 juni 2019)

Lees Verder

Hoe belangrijk je conditie is voor de effectiviteit van chemotherapie?

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen in Nederland. Bijna 1/3e van alle vrouwen met kanker lijdt aan…

Lees verder
Behandelmogelijkheden na liposuctie of lipolaser

Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen kunt u terecht voor manuele lymfedrainage of cupping na onder andere een behandeling met lipolaser…

Lees verder
Lipoedeem en de behandeling ervan

Lipoedeem (ook wel vetzwelling) is een chronische aandoening waarbij er sprake is van vochtophoping in de vetcellen meestal rondom de…

Lees verder
Recept: Bloemkoolcurry met kikkererwten

Een gezonde voeding is erg belangrijk en kan invloed hebben op de gezondheid! Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen willen wij…

Lees verder
Copy link
Powered by Social Snap
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak