Zorgt collageen voor een sneller herstel van wonden?

Wat is collageen?

Leestijd: 4 minuten

Collageen

Collageen is een eiwit dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van het bindweefsel in ons lichaam. Na het 25levensjaar maakt ons lichaam zelf minder nieuw collageen aan en na het 50e levensjaar maakt ons lichaam bijna geen nieuw collageen meer aan. De huid kan hierdoor slapper en dunner worden waardoor er rimpels kunnen ontstaan. Om dit te verhelpen kan collageen supplementatie handig zijn.

Naast de huid is collageen ook te vinden in onder andere de nagels, kraakbeen, haar, pezen en bloedvaten. Collageen kan kapotgaan door overmatige blootstelling aan de zon en door roken.

Collageen

Collageen en wondgenezing

Collageen speelt ook een belangrijke rol bij het herstellen van wonden. Wonden in de huid kunnen bijvoorbeeld ontstaan door ongelukken, huidziekten of brand. Het is aangetoond dat dagelijkse collageen supplementatie voor 8 weken in mensen boven de 65 jaar zowel de hydratatie van de huid als de elasticiteit van de huid verbetert (Nomoto et al., 2020). Dit toont aan dat collageen supplementatie de kwetsbaarheid van de huid in 65+-ers kan verminderen. Ook is het aangetoond dat collageen het proces van wondgenezing stimuleert (Lin et al., 2021).

Supplementatie vs een gezonde voeding

Ondanks dat collageen supplementatie bevorderlijk kan zijn, begint de gezondheid bij een gezonde voeding. Als de basisvoeding goed en gevarieerd is hoeft supplementatie niet nodig te zijn.

Collageen is van nature voornamelijk te vinden in de huid en botten van dieren. Tegenwoordig consumeren we minder van de natuurlijke vormen van collageen waardoor het voor sommigen moeilijk kan zijn om aan de aanbevolen hoeveelheid van collageen te komen.

Sommige voedingsmiddelen kunnen de collageenaanmaak in het lichaam stimuleren. Voornamelijk voedingsmiddelen die vitamine C bevatten kunnen de aanmaak van collageen stimuleren aangezien vitamine C een bouwstof voor collageen is. Door middel van vitamine C kan het lichaam zelf weer collageen gaan aanmaken. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, aardappelen, tomaten, aardbeien en meer.

Collageen

Lees verder

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Bronnen

Lin, H., Zheng, Z., Yuan, J., Zhang, C., Cao, W., & Qin, X. (2021). Collagen Peptides Derived from Sipunculus nudus Accelerate Wound Healing. Molecules (Basel, Switzerland), 26(5), 1385. https://doi.org/10.3390/molecules26051385

Nomoto, Tatsuya MD; Iizaka, Shinji PhD, RN, PHN. Effect of an Oral Nutrition Supplement Containing Collagen Peptides on Stratum Corneum Hydration and Skin Elasticity in Hospitalized Older Adults: A Multicenter Open-label Randomized Controlled Study. Advances in Skin & Wound Care: April 2020 – Volume 33 – Issue 4 – p 186-191 doi: 10.1097/01.ASW.0000655492.40898.55

Collageen

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (13 oktober 2022)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak