Wat zijn de gezondheidseffecten van voedingsvezels?

De gezondheidseffecten van voedingsvezels

Leestijd: 3 min

Onze voeding is belangrijk voor onder andere het in standhouden van een gezond gewicht. Een onderdeel van onze voeding is de voedingsvezel. Voedingsvezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Maar wat is een voedingsvezel nou eigenlijk en wat zijn de gezondheidseffecten van een voedingsvezel?

Wat is een voedingsvezel?

Voedingsvezel is een verzamelnaam voor verschillende soorten vezels. Vezels worden niet door de darmen opgenomen of verteerd. Vezels zijn onder te verdelen in twee groepen; fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën in de darmen de stof afbreken of omzetten. Fermenteren is niet te verwarren met verteren, voedingsvezels worden niet verteerd. Vezels komen vooral voor in plantaardige producten zoals groente, fruit en granen. Het voedingscentrum adviseert om per dag zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezel te eten. Dit is makkelijk te bereiken door volkoren graanproducten te gebruiken, genoeg groente en fruit te eten, noten te eten of voor peulvruchten te kiezen.  Het is ook belangrijk om verschillende soorten voedingsvezel te eten, omdat de vezels verschillende gezondheidseffecten hebben. Dierlijke producten bevatten geen voedingsvezels, tenzij de vezels toegevoegd zijn. Voedingsvezels

Wat zijn de gezondheidseffecten van voedingsvezels?

Over het algemeen is het gezondheidseffect het grootst boven een inname van 25 gram vezel per dag

  • Goed tegen hart- en vaatziekten

Het risico op hart- en vaatziekten wordt met 20 % verlaagd als mensen veel vezels eten (Voedingscentrum, z.d.). Een hoge voedingsvezel-inname vermindert het risico op hart- en vaatziekten. De LDL-cholesterol concentratie neemt af door de voedingsvezel. LDL-cholesterol zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De voedingsvezels zorgen er dus indirect voor dat de kans op hart- en vaatziekten verlaagd worden.

  • Voorkomen van diabetes mellitus type 2

Een hoge inname van vezels is gekoppeld aan een lager risico op diabetes mellitus type 2. Hoe meer vezels je eet, hoe lager de kan op diabetes type 2.

  • Risico verlagen op darmkanker en bevorderde darmfunctie.

Vezels zorgen voor een goede werking van de darmen en voor een goede stoelgang. Bij de fermentatie (hierboven uitgelegd) van fermenteerbare vezels ontstaan voedingsstoffen voor de cellen in de darmwand. De voedingsstoffen houden de darmen gezond en verlagen zo het risico op darmkanker. 

Voedingsadvies

Het voedingscentrum heeft adviezen opgesteld om aan voldoende voedingsvezels in de voeding te komen. Hierboven staan de gezondheidseffecten van voedingsvezels beschreven. Risico-verlagend voor hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2, darmkanker en bevorderend voor de darmfunctie, dit zijn redenen om veel vezelrijke producten te eten. Vervang witbrood, witte pasta en rijst door volkoren producten. Eet voldoende groente (250 gram) en fruit (200 gram) per dag. Linzen, kikkererwten en bonen bevatten ook veel voedingsvezels, kies dus vaker voor peulvruchten. Ongezouten noten bevatten vezels en gezonde vetten, deze kunnen ook bijdragen aan de vezel-inname. Vezels nemen veel water op, dus het is belangrijk om naast het eten van vezels ook genoeg te blijven drinken.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Bronnen

Voedingscentrum (z.d.). Geraadpleegd op https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (7 november 2019)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak