Wat is de Nutri-Score?

Wat houdt de nutri-score in?

Leestijd: 3 minuten

Vanaf 2021 mogen fabrikanten door middel van de Nutri-Score laten zien hoe gezond (of ongezond) hun producten zijn. De Nutri-Score is een nieuw voedingslogo waarmee het voor de consument makkelijker gemaakt moet worden om gezonde producten te herkennen.

Hoe krijgen producten een score?

Volgens de Consumentenbond is de Nutri-Score gebaseerd op suiker, zout, vet, eiwitten, vezels, fruit, groente, noten, peulvruchten en het aantal calorieën. De score bestaat uit 5 letters, A, B, C, D en E. De letter A staat voor de producten met de meest gezonde samenstelling en de letter E staat voor producten met de minst gezonde samenstelling.

Voor voedingsstoffen die je met mate moet consumeren krijgt het product negatieve punten. Deze voedingsstoffen zijn suiker, verzadigd vet en zout, maar ook de energiedichtheid speelt een rol. Hoe hoger het gehalte in suiker, vet of zout, hoe lager de Nutri-Score. Een voedingsmiddel krijgt positieve punten als het product bestaat op bijvoorbeeld veel fruit, groente, peulvruchten of noten. Ook vezels en eiwitten zorgen voor positieve punten.

 

nutri-score

De producten worden vergeleken met producten uit dezelfde categorie. Zo wordt brood met brood vergeleken en een koek met een koek. Het is dus niet per definitie zo dat een product met een A-score gezond is.

Op de producten komt een afbeelding te staan van de Nutri-Score, waarbij de score voor het product uitvergroot is. Het is niet zo dat de fabrikanten verplicht zijn om de score te gebruiken.

Waarom de Nutri-Score?

Volgens de Rijksoverheid is overgewicht nog steeds een van de grootste volksgezondheidsproblemen op dit moment. De Nutri-Score is ontwikkeld om mee te helpen aan het terugdringen van het percentage overgewicht in Nederland (en andere landen). Daarnaast waren de vorige scores en logo’s voor sommige mensen verwarrend en ging daardoor het gewenste effect van de scores en logo’s omlaag. De Nutri-Score moet voor minder verwarring gaan zorgen.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Bronnen

Rijksoverheid. (28 november 2019). Nutri-Score wordt na aanpassing het voedselkeuzelogo voor Nederland. Geraadpleegd op 15 januari 2020 van https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/11/28/nutri-score-wordt-na-aanpassing-het-voedselkeuzelogo-voor-nederland

Consumentenbond. (28 november 2019). Nutri-Score: wat is het? Geraadpleegd op 15 januari 2020 van https://www.consumentenbond.nl/acties/weet-wat-je-eet/wat-is-nutriscore

 

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (24 januari 2020)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak