Oefeningen om rugpijn te verhelpen

Welke oefeningen helpen tegen rugpijn?

Leestijd: 5 minuten

Welke soorten rugklachten zijn er? 

Er is onderscheid te maken tussen aspecifieke en specifieke soorten rugklachten. Aspecifieke rugklachten hebben geen aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van de klacht. Een voorbeeld van aspecifieke rugklachten is spit. Spit is acute lage rugpijn. De rugpijn wordt waargenomen als pijn dat in de rug schiet. Spit wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de wervelkolom. Specifieke rugklachten hebben wel een duidelijke oorzaak van het ontstaan van de klacht. Voorbeelden van specifieke rugklachten zijn een hernia en ischias. Een hernia is een uitstulping van de kern van de tussenwervelschijf in de onderrug. Ischias is zenuwpijn door een bedrukking van de zenuw. De zenuwpijn is waar te nemen in de benen. Ischias kan worden veroorzaakt door een verhoogde spierspanning van de bilspieren, door aangedane gewrichten in de onderrug en door zwangerschap.Ook zijn rugklachten onder te verdelen in acute en chronische rugklachten. Acute rugklachten duren korter dan zes weken en chronische rugklachten zijn klachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van de klachten. Rugpijn komt in veel gevallen door te lang zitten. Het aannemen van een verkeerde houding van ook rugpijn veroorzaken. Andere factoren zijn blessures, aandoeningen, zwaar fysiek werk, eenzijdig werk, stress, ouderdom, een ongeluk of overbelasting bij tillen of bukken. Bij het tillen van zware objecten is het belangrijk dat het tillen gebeurt vanuit de benen. Ga door de knieën en houd de rug recht. 5 tot 10 minuten stretchen in de ochtend en in de avond kan zorgen voor flexibiliteit. Flexibiliteit kan de rugpijn verlagen, stretchen moet je dagelijks doen.

Oefeningen om rugpijn te verhelpen

  • Beweeg de knieën heen en weer

Ga op de rug liggen en zet de voeten plat op de grond met de knieën opgetrokken. Houd de knieën bij elkaar en beweeg ze zo ver mogelijk naar links en naar rechts. Zorg dat de schouders en rug plat op de grond blijven liggen. Beweeg naar elke kan ongeveer tien keer.

  • Knie optrekken naar de borst

Ga op de rug liggen en leg de benen gestrekt op de grond. Trek de knie in een rustige beweging zo ver mogelijk naar de borst en houd de knie een paar tellen in deze houding. Strek de knie en herhaal hetzelfde met de andere knie. Beweeg elke knie ongeveer tien keer naar de borst.

  • Holle en bolle rug

Ga op de handen en knieën op de grond zitten. Maak de rug bol door het hoofd naar beneden te laten hangen en maar de rug hol door het hoofd in de lucht te houden. Beweeg tien keer van een holle naar een bolle rug.

  • Bovenbeen rekken

Ga op één been staan en houd de enkel van het andere been vast met de hand.  Houd de knieën bij elkaar. Druk de voet tegen de hand aan en houd dit ongeveer tien seconden vol. Herhaal de oefening bij elk been tien keer.

Behandeling van rugklachten

De behandeling van rugklachten hangt af van het soort rugklachten. Bij OFJ kunnen wij rugklachten behandelen door bijvoorbeeld massage, oefentherapie, medical taping, rekoefeningen en nog meer. Het is belangrijk om met uw fysiotherapeut te overleggen hoe de rugklachten behandeld moeten worden.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wat te doen tegen rugpijn

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Lianne Hoogeveen (16 november 2019)

Lees Verder

Recept: Bloemkoolcurry met kikkererwten

Een gezonde voeding is erg belangrijk en kan invloed hebben op de gezondheid! Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen willen wij…

Lees verder
Het effect van dehydratatie op sportprestaties

Een optimale hydratatie draagt bij aan de gezondheid en het prestatievermogen van sporters. Om een optimale hydratatie te behouden is…

Lees verder
Het effect van duursporten op je immuunsysteem

Voor duursporters is het erg belangrijk om het immuunsysteem gezond te houden om infecties en ziektes te vermijden. Toch heeft…

Lees verder
Verminder je de kans op dementie door te sporten?

Het aantal mensen met dementie groeit in Nederland. Een risicofactor voor dementie is te weinig beweging.

Lees verder
Copy link
Powered by Social Snap
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak