Magnesiumzalf tegen spierpijn

Wat is magnesium?

Leestijd: 4 minuten

Wat is magnesium en waar komt magnesium in voor?

Magnesium is een mineraal wat van nature voorkomt in vele groenten, bijvoorbeeld spinazie, maar ook dierlijke producten zoals melk en vlees. Zo bevat 50 gram gekookte spinazie zo’n 39 mg magnesium en 150 mL halfvolle melk 18 mg magnesium volgens het Voedingscentrum. Magnesium zit ook in volkoren producten en noten. Zo bevat 60 gram gekookte volkorenpasta 28 mg magnesium en zo bevat 25 gram pinda’s 54 mg magnesium (Voedingscentrum, z.d.).

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen 350 mg magnesium per dag en voor vrouwen 300 mg magnesium per dag (Voedingscentrum, z.d.).

Magnesium

Wat doet magnesium?

Magnesium is betrokken bij veel processen in het menselijk lichaam. Denk hierbij aan het opbouwen van spieren of botten, maar ook aan de regulatie van de werking van de spieren en zenuwen.

Spieren spannen aan als er calcium in de spiercellen terecht komt door activatie. Deze activatie komt vanuit de hersenen via de zenuwen in de vorm van een elektrisch signaal terecht bij de spieren. In de spier zitten myofibrillen wat ook wel de contractiele elementen genoemd worden. Myofibrillen zorgen er namelijk voor dat de spier korter en langer kan worden. Dit korter worden van spieren kan alleen als de blokkade die aanwezig is tussen de myofibrillen verdwijnt.

Als er een elektrisch signaal vanuit de hersenen naar de spieren gestuurd wordt voor activatie, dan wordt er calcium vrijgegeven in de spiercel. Door calcium verdwijnt de blokkade tussen de myofibrillen in de spiercel. Hierdoor kunnen de myofibrillen dichterbij elkaar gaan zitten, waardoor de spier korter wordt, wat een aanspanning van de spier veroorzaakt.

Als de activatie vanuit de hersenen stopt gaat de spiercel ervoor zorgen dat de spier weer gaat ontspannen. Als de spier weer wil ontspannen moet het calcium uit de spiercel gepompt worden. Magnesium zorgt ervoor dat calcium loslaat van de blokkade tussen de myofibrillen waardoor de myofibrillen verder uit elkaar gaan zitten, wat een ontspanning van de spier veroorzaakt.

Magnesiumzalf

Als er een tekort van magnesium is, kan er een gespannen gevoel ontstaan of vermoeidheid. Magnesiumzalf kan gebruikt worden om de hoeveelheid magnesium in het lichaam te verhogen. Bij spierkrampen of spanning kan magnesium ervoor zorgen dat de spier ontspant en er verlichting ontstaat. Ook na het sporten kan magnesiumzalf effectief zijn in het verlichten van spierpijn.

Magnesium wordt ook gebruikt in de vorm van oliën voor in bad of supplementen.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Bronnen

Voedingscentrum. (z.d.). Magnesium. Geraadpleegd op 25 september 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspxBijlagenI

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (25 september 2022)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak