Het effect van duursporten op je immuunsysteem

Het effect van duursporten op het immuunsysteem

Voor duursporters is het erg belangrijk om het immuunsysteem gezond te houden om infecties en ziektes te vermijden. Toch heeft het sporten en trainen zelf een effect op het immuunsysteem. Sporten en het effect op het immuunsysteem wordt steeds populairder onder topatleten. Maar wat is dan het effect van (duur)sporten op het immuunsysteem? 

Fysiologische stress 

Duursporters moeten hard trainen om de conditie hoog te houden. Echter zorgt een zware inspanning voor fysiologische stress. Deze reactie van het lichaam beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld warmte. Fysiologische stress zorgt voor kleine aanpassingen in het immuunsysteem en in de afweer van ziekteverwekkers. Volgens Nieman (2008) is de activiteit van verschillende immuuncellen verlaagd voor ten minste enkele uren tijdens het herstel van een zware inspanning. Het is goed om te vermelden dat, in tegenstelling tot een zware inspanning, een gematigde inspanning juist positief kan werken op het immuunsysteem (Nieman, 2008). 

“open window” periode 

De periode waarin het immuunsysteem is veranderd wordt de “open window” periode genoemd. In deze periode is het immuunsysteem verlaagd onder het ‘normale’ level. Deze “open window” periode kan tussen de 3 en 72 uur aanhouden. In deze periode is het voor virussen en bacteria makkelijker om het lichaam binnen te dringen en is de kans op infecties groter. Er is echter nog onduidelijkheid of deze “open window” theorie compleet aanvaard kan worden (Nieman, 1999). 

Duursporten en het immuunsysteem

 

Infecties van de bovenste luchtwegen

Verhoogde kans op een infectie van de bovenste luchtwegen

Een soort infectie waarvan de kans verhoogd wordt na een zware inspanning is een infectie van de bovenste luchtwegen. Verschillende epidemiologische studies hebben aangetoond dat marathon atleten een verhoogde kans hebben op een infectie van de bovenste luchtwegen. Ook immunologische studies tonen dit effect aan. Het risico op een bovenste luchtweg infectie is het hoogst bij:

  • atleten die herhaalde cycli hebben van zware inspanning
  • blootstelling aan ziekteverwekkers
  • slaapgebrek
  • mentale stress
  • gewichtsverlies
  • slechte voeding (Nieman, 2008)

duursport

 

Referenties

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen. 

Nieman, D. C. (1999). NUTRITION, EXERCISE, AND IMMUNE SYSTEM FUNCTION. Clinics in Sports Medicine, 18(3), 537–548. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S0278-5919(05)70167-8

Nieman, D. C. (2008). Immunonutrition support for athletes. Nutrition Reviews, 66(6), 310–320. https://doi-org.ezproxy.library.wur.nl/10.1111/j.1753-4887.2008.00038.x 

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (18 mei 2021)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak