Fysiotherapie en Neuropathie

Fysiotherapie en Neuropathie

Leestijd: 4 minuten

Wat is Neuropathie?

Bij neuropathie zijn de zenuwen aangetast. Neuropathie kan leiden tot veranderingen in gevoel en beweging. Normaal gesproken zorgen de zenuwen ervoor dat er signaaltjes in het lichaam doorgegeven kunnen worden. Hierdoor kan een signaal bijvoorbeeld bij de spieren aankomen waardoor de spieren gaan samentrekken of de zenuwen kunnen bij een aanraking een signaal naar de hersenen sturen zodat je iets voelt. Bij neuropathie zijn de zenuwen aangetast en worden de signaaltjes minder goed doorgegeven. Bewegen kan hierdoor moeizamer gaan, het gevoel kan minder zijn en er kan pijn worden waargenomen.

Welke fases van neuropathie zijn er?

Neuropathie komt in verschillende fases voor. Een van die fases is mono neuropathie, een aandoening waarbij slechts één zenuw aangetast raakt. Mono neuropathie wordt vaak veroorzaakt door compressie van de zenuw. Oligoneuropathie is een aandoening waarbij 2 tot enkele zenuwen worden aangetast en polyneuropathie is een aandoening waarbij vele zenuwen worden aangetast. Polyneuropathie is vaak het gevolg van een andere aandoening zoals diabetes. Daarnaast hebben we nog Neuritis en dit is een ontsteking van een zenuw.

Wat zijn de gevolgen van neuropathie?

Mensen met neuropathie ervaren vaak gevoelloosheid en tintelingen. Dit is in het begin vaak het geval in de handen en voeten en later hoger in de ledematen. Ook wordt pijn vaak ervaren en de coördinatie kan verminderen. De spieren kunnen verzwakt zijn, spieren kunnen in omvang afnemen en patiënten kunnen last krijgen van spierkramp. Er kan ook een verhoogde gevoeligheid voor de lichte aanraking zijn.

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?

De fysiotherapeut kan veel voor patiënten met neuropathie betekenen. Als de bewegingszenuwen zijn aangetast, neemt de spierfunctie af waardoor de spieren minder belastbaar worden. Hierdoor kan u kracht, balans en stabiliteit afnemen. De fysiotherapeut kan krachttraining en balanstraining bieden om de spierfunctie te verbeteren. De fysiotherapeut kan helpen de functionaliteit te verbeteren en te behouden met behulp van oefeningen. Ook kan de fysiotherapeut helpen om het balans en de coördinatie te verbeteren met balans en coördinatie oefeningen.

Kan neuropathie voorkomen worden?

Neuropathie kan worden veroorzaakt door diabetes, wat in relatie staat met overgewicht. Door gezond te leven en op het gewicht te letten, kan de kans op neuropathie verkleind worden. Ook kan neuropathie veroorzaakt worden door overmatig alcoholgebruik, een tekort aan vitamine B, chemotherapie en erfelijke aandoeningen. Bij overmatig alcoholgebruik en een tekort aan vitamine B zouden maatregelen genomen kunnen worden om de kans op neuropathie te verkleinen. Een gezonde voeding, voldoende beweging en regelmatige controles door de fysiotherapeut kunnen helpen om het risico op neuropathie te verkleinen.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.   neuron

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (16 september 2019)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak