Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Leestijd: 4 minuten

De schouder is een kogelgewricht en bestaat uit verschillende botten; de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Het schoudergewricht zit een soort zak, het gewichtskapsel, wat bestaat uit bindweefsel. Het gewrichtskapsel zorgt voor stevigheid en voor dat het gewicht vrij is om te bewegen. Bij een Frozen Shoulder is het gewichtskapsel ontstoken, wat zorgt voor een dik gewrichtskapsel. Er ontstaan verklevingen rondom het schoudergewricht. Het kapsel wordt stijf wat zorgt voor een verminderde bewegelijkheid. De schouder en de bovenarm kunnen continue of aanvalsgewijs pijn gaan doen.

Oorzaken en behandeling Frozen Shoulder

De drie fasen van de frozen shoulder

Er zijn drie fasen in het beloop van de frozen shoulder. De eerste fase is de ‘verstijvende’ fase. Deze fase duurt enkele weken tot 9 maanden. De pijn neemt steeds meer toe en de schouder wordt ook steeds stijver. De bewegelijkheid neemt langzaam af. De pijn kan ook s ’nachts ervaren worden. In deze fase is het niet verstandig om de schouder te gaan forceren.

De tweede fase is de ‘bevroren fase’. Deze fase duurt ongeveer 4 tot 9 maanden. De pijn kan iets gaan afnemen, maar de stijfheid blijft hetzelfde. De bewegelijkheid is hierdoor erg laag. De laatste fase is de ‘ontdooiende’ fase. Deze fase duurt 5 tot 24 maanden. De stijfheid wordt minder en de pijn zal langzaam afnemen. De bewegelijkheid komt langzaam terug.

Oorzaken van de frozen shoulder

Oorzaken kunnen zijn:

  • Diabetes
  • Parkinson
  • Hart- en vaatziekten
  • Okseloperaties
  • Bestraling (rondom de borst)
  • Blessure
  • Botbreuk
  • Stress
  • Epilepsie
  • Schildklieraandoeningen

Behandeling

In de eerste fase (de verstijvende fase) is het belangrijk om te proberen om de schouder te bewegen. Ook al zijn het kleine bewegingen. Het is wel heel belangrijk om de schouder niet te gaan forceren. De schouder en de arm moeten alleen bewogen worden binnen de pijngrens. De frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, maar dit kan wel lang duren. Om dit proces te versnellen kan de fysiotherapeut u helpen. De fysiotherapeut kan u helpen om de bewegelijkheid te optimaliseren in fase 2 en 3 (bevroren en ontdooiende fase).

Frozen Shoulder

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Lianne Hoogeveen (8 juli 2020)

Lees Verder

Nieuw bij de entree van OFJ: een mooie gele verkeerszuil

Enige tijd geleden heeft Roelof Thijs een praatpaal met functionerend bel erin geplaatst. Om de set compleet te maken heeft…

Lees verder
Kerstkaarten actie 2020

Ook dit jaar willen wij bij OFJ kerstkaarten schrijven voor eenzame ouderen zodat zij zich een beetje minder alleen voelen…

Lees verder
10 tips om gezonder te leven

Gezond leven willen we natuurlijk allemaal. Dit is echter niet altijd even makkelijk. We hebben voor jullie 10 tips op…

Lees verder
Corona Update: Mondkapjes

We zijn blij nog steeds open te mogen blijven. De therapeuten blijven mondkapjes dragen en de voorzorgsmaatregelen treffen in de…

Lees verder
Copy link
Powered by Social Snap
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak