Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Leestijd: 4 minuten

De schouder is een kogelgewricht en bestaat uit verschillende botten; de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Het schoudergewricht zit een soort zak, het gewichtskapsel, wat bestaat uit bindweefsel. Het gewrichtskapsel zorgt voor stevigheid en voor dat het gewicht vrij is om te bewegen. Bij een Frozen Shoulder is het gewichtskapsel ontstoken, wat zorgt voor een dik gewrichtskapsel. Er ontstaan verklevingen rondom het schoudergewricht. Het kapsel wordt stijf wat zorgt voor een verminderde bewegelijkheid. De schouder en de bovenarm kunnen continue of aanvalsgewijs pijn gaan doen.

Oorzaken en behandeling Frozen Shoulder

De drie fasen van de frozen shoulder

Er zijn drie fasen in het beloop van de frozen shoulder. De eerste fase is de ‘verstijvende’ fase. Deze fase duurt enkele weken tot 9 maanden. De pijn neemt steeds meer toe en de schouder wordt ook steeds stijver. De bewegelijkheid neemt langzaam af. De pijn kan ook s ’nachts ervaren worden. In deze fase is het niet verstandig om de schouder te gaan forceren.

De tweede fase is de ‘bevroren fase’. Deze fase duurt ongeveer 4 tot 9 maanden. De pijn kan iets gaan afnemen, maar de stijfheid blijft hetzelfde. De bewegelijkheid is hierdoor erg laag. De laatste fase is de ‘ontdooiende’ fase. Deze fase duurt 5 tot 24 maanden. De stijfheid wordt minder en de pijn zal langzaam afnemen. De bewegelijkheid komt langzaam terug.

Oorzaken van de frozen shoulder

Oorzaken kunnen zijn:

  • Diabetes
  • Parkinson
  • Hart- en vaatziekten
  • Okseloperaties
  • Bestraling (rondom de borst)
  • Blessure
  • Botbreuk
  • Stress
  • Epilepsie
  • Schildklieraandoeningen

Behandeling

In de eerste fase (de verstijvende fase) is het belangrijk om te proberen om de schouder te bewegen. Ook al zijn het kleine bewegingen. Het is wel heel belangrijk om de schouder niet te gaan forceren. De schouder en de arm moeten alleen bewogen worden binnen de pijngrens. De frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, maar dit kan wel lang duren. Om dit proces te versnellen kan de fysiotherapeut u helpen. De fysiotherapeut kan u helpen om de bewegelijkheid te optimaliseren in fase 2 en 3 (bevroren en ontdooiende fase).

Frozen Shoulder

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (8 juli 2020)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak