De zomer door met oedeem

Hoe kom je de zomer door met oedeem?

Leestijd: 3 minuten

Door de warmte zetten de bloedvaten uit, dit komt doordat het menselijk lichaam op een temperatuur van 37°C moet blijven en doordat de bloedvaten uitzetten raakt het lichaam warmte kwijt. Hierdoor kan er meer bloed naar de weefsels stromen. Als er meer bloed naar de weefsels stroomt, moet er ook meer lymfe afgevoerd worden.

De vochtophoping in de lichaamsdelen ontstaat doordat de vaatwanden uitzetten, de doorlaatbaarheid van de bloedvaten groter wordt, de bloeddruk toeneemt en doordat je zout verliest door transpiratie.

Tips voor de zomer met oedeem

Vliegreizen kunnen nadelig zijn voor vochtophoping. Er is drukverandering in de cabine en je zit meestal lang stil. Hierbij is aangeraden een kous te dragen en toch te blijven bewegen. Bijvoorbeeld even door het gangpad heen en weer lopen.

Soms heb je een vaccinatie nodig om veilig op vakantie te kunnen gaan. Het lichaam kan reageren op de prik waardoor oedeem verergerd kan worden. Het is daarom aangeraden om te proberen de vaccinatie niet in het lichaamsdeel met vochtophopingen te laten zetten.

Hieronder een aantal tips om de zomer door te komen met oedeem;

  • Probeer het lichaamsdeel met vochtophopingen zo koel mogelijk te houden door het huis koel te houden, de zon zo veel mogelijk te vermijden, in de schaduw te gaan liggen en te koelen met natte en koude handdoeken. Ook kan je de kous natmaken om koel te blijven.
  • Blijf bewegen. Zwem een eindje in de zee, fiets door de duinen of wandel een eindje op het strand.
  • Probeer het lichaamsdeel regelmatig hoog te leggen.
  • Ook is hydrateren heel belangrijk. Drink veel water en smeer de huid in met een vocht inbrengende crème. Doordat je transpireert verlies je niet alleen maar vocht, maar ook zout. Bij overmatig transpireren is het dus ook aangeraden om extra zout te nuttigen.
  • Let er ook goed op dat de huid niet verbrandt. Blijf dus insmeren met minimaal factor 30.

Het is heel erg aangeraden om ondanks te hitte een kous te dragen. Door de hitte is de kans groot dan het oedeem toeneemt. Vooral bij inspanning wordt er meer bloed naar de weefsels gepompt. Het oedeem kan verergeren en het lichaamsdeel zwelt op waardoor de kous niet meer aan kan. Als het echt niet lukt om de kous aan te houden, is het aangeraden om na het uittrekken van de kous zo veel mogelijk te blijven bewegen, te koelen en het lichaamsdeel hoog te houden.

Tot slot hoopt het team van OFJ dat iedereen gerust op vakantie kan gaan en weet wat te doen bij hitte en oedeem.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Lianne Hoogeveen (11 juli 2019)

Lees Verder

Recept: Bloemkoolcurry met kikkererwten

Een gezonde voeding is erg belangrijk en kan invloed hebben op de gezondheid! Bij Oedeem en Fysiotherapie Jansen willen wij…

Lees verder
Het effect van dehydratatie op sportprestaties

Een optimale hydratatie draagt bij aan de gezondheid en het prestatievermogen van sporters. Om een optimale hydratatie te behouden is…

Lees verder
Het effect van duursporten op je immuunsysteem

Voor duursporters is het erg belangrijk om het immuunsysteem gezond te houden om infecties en ziektes te vermijden. Toch heeft…

Lees verder
Verminder je de kans op dementie door te sporten?

Het aantal mensen met dementie groeit in Nederland. Een risicofactor voor dementie is te weinig beweging.

Lees verder
Copy link
Powered by Social Snap
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak