Amputaties en fysiotherapie
Leestijd: 4 minutenBij een amputatie wordt een deel van het menselijk lichaam afgezet (in de meeste gevallen een ledemaat of een deel hiervan). Er zijn verschillende amputatieniveaus die beschrijven waar het lichaamsdeel is geamputeerd. Er is meestal sprake van weefselschade, waardoor een amputatie noodzakelijk is.
De belangrijkste oorzaken van een amputatie zijn;
- Vaatproblemen (in 68% van de gevallen)
- Diabetes (27%)
- Een ongeval (4%)
- Een tumor (1%)
In meer dan 90% van de gevallen is een amputatie dus het gevolg van vaatproblemen of diabetes (suikerziekte). Door een verminderde doorbloeding genezen wondjes niet of minder snel. Ook is bij diabetes het gevoel vaak verminderd, waardoor u minder snel voelt dat u uw teen stoot, een blaartje oploopt of erger nog dat u de huid stuk loopt. Ongeveer 80% van de mensen die een beenamputatie hebben ondergaan is ouder dan 65 jaar. Dit hangt samen met de oorzaken van de amputatie. Vaatproblemen en suikerziekte komen met name voor bij de ‘oudere’ mens.
Na een amputatie is het belangrijk om de bloedtoevoer te verbeteren en om bloedstolsels te voorkomen. Uw fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Onderzoeken hebben aangetoond dat kracht- en conditietraining op een verantwoorde manier veel voordelen hebben voor de gezondheid.
Voordelen van training bij een amputatie zijn;
- Vermeerdering van de spiermassa
- Verhoging van de stofwisseling
- Vermindering van het lichaamsvet
- Verhoging van de botdichtheid
- Verhoging van de suikerstofwisseling
- Verbetering van de doorvoer door het maagdarmkanaal
- Verlaging van de bloeddruk
- Verbetering van het cholesterolgehalte
- Vermindering van lage rugpijn
- Vermindering van pijn bij artritis (ontsteking in de gewrichten)