Wat zegt je BMI?

Wat is je BMI?

Leestijd: 4 minuten

BMI staat voor Body Mass Index en geeft aan of jouw lichaamsgewicht gezond is in verhouding met jouw lengte. Je BMI is dus een meetstaaf voor hoe gezond jouw lichaamsgewicht is.

Body mass index

Hoe word je BMI berekend?

Je BMI wordt berekend aan de hand van een formule. Deze formule houdt rekening met je lengte en je gewicht.

BMI = gewicht (kg) / (lengte (cm) * lengte (cm))

In het figuur hieronder kan je zien of jouw BMI past bij ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht of obesitas.

BMI

Lichaamssamenstelling

Je BMI zegt niks over de lichaamssamenstelling. Bij bijvoorbeeld een BMI van 24 kg/m2 kan je niet zeggen hoe hoog het vetpercentage of spiermassa percentage is. Hiervoor zou je andere metingen moeten doen.

Voor sommige mensen is je BMI niet een goede indicatie van een gezond lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld als je veel sport en hierdoor veel spiermassa hebt, kan het zijn dat je aan de zware kant bent en je BMI aangeeft dat je geen gezond gewicht hebt. Dit komt doordat de dichtheid van spiermassa (~ 1,06 g/cm2) hoger is dan dat van vet (~0,9 g/cm2).

Door veel te trainen kan je veel spiermassa opbouwen, vet verliezen en toch hetzelfde lichaamsgewicht behouden. Voor mensen die veel spiermassa hebben is je BMI dus niet een goede indicatie voor een gezond lichaamsgewicht.

Ook voor mensen die heel klein of heel groot zijn is je BMI niet een goede indicatie.

Wat zegt het vetpercentage?

Soms is het dus beter om te kijken naar het vetpercentage en de lichaamssamenstelling en niet alleen naar je BMI. Je vetpercentage kan gemeten worden verschillende lichaamsvetmeters. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een Bioelektrische Impedantie Analyse (BIA).

In het figuur is te zien wat een gezond vetpercentage is voor zowel mannen als vrouwen. Mannen hebben van nature een lager vetpercentage dan vrouwen en het is ook te zien dat voor vrouwen een hoger vetpercentage dan voor mannen gezond is.

Vetpercentage

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (6 oktober 2022)

Lees Verder

Wat te doen aan sarcopenie?

Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierfunctie. Bij sarcopenie is de afbraak van spieren sneller dan de aanmaak van spieren…

Lees verder
Wie help Wijbren met een kleine (of grote) donatie?

De negende editie van de handbike battle start dit jaar op 22 juni met als uitdaging de klim op de…

Lees verder
Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Psycho-oncologie van Het Behouden Huijs

Lees verder
Prothesetraining in Assen

Graag zetten wij deze topper in het zonnetje. Bij OFJ trainen ongeveer 40 beengeamputeerden die allemaal een prestatie op top…

Lees verder
Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak