Elastische kousen

Wat zijn elastische kousen?

Leestijd: 2 minuten

Wat zijn steunkousen?

Therapeutische elastische kousen worden in de volksmond ook wel steunkousen genoemd. Deze kousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen en verschillende kleuren. Elke kous heeft verschillende kenmerken. Hierbij moet u denken aan de samenstelling, kleur, stijfheid en de drukklasse. Aan de hand van de medische indicatie wordt de drukklasse bepaald.

Wat doen steunkousen?

Steunkousen gaan oedeem tegen, ze verbeteren de bloedafvoer en ze herstellen de bloedsomloop door de kleinste vaten in het lichaam. Steunkousen zorgen er niet voor dat de oorzaak van de klachten weggenomen wordt, maar ze verminderen de klachten zolang u de steunkousen draagt.

Zwachtelen

U kunt beginnen met zwachtelen en als het vocht verdwenen is en een eventuele wond genezen, gaat u over op het dragen van elastische kousen. (Meer weten over zwachtelen?)

Indicaties voor Therapeutische elastische kousen zijn:

  • Spataders
  • Lymfoedeem/Lipoedeem
  • Trombose
  • CVI (chronische veneuze insufficiëntie)
  • Open benen
  • Wondroos

Om de werking van de steunkous zo optimaal mogelijk te krijgen, is het belangrijk om op de juiste manier aan te meten. Samen met u en aan de hand van de medische indicatie wordt voor een bepaalde elastische kous gekozen. Bij het passen van de elastische kousen wordt samen met u bekeken of een aantrekhulpmiddel noodzakelijk is.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Geschreven door Lianne Hoogeveen in opdracht van Oedeem en Fysiotherapie Jansen (28 maart 2019)

Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op.
Maak een afspraak